Verlies overkomt je

De manier om te rouwen bestaat niet.
Alleen jóúw manier.

Over het algemeen lijkt er weinig aandacht, tijd en ruimte om rouw en verlies te doorleven. De focus op groei, succesvol en leuk zijn komt veelvuldig voorbij. Het gewone leven waar het hard werken en soms zelfs overleven is, laten we meestal niet zien. Ziekte, ouderdom en dood zijn een belangrijk onderdeel van ons leven. Maar ingrijpende veranderingen zoals verlies van werk, het gevoel er niet meer bij willen of kunnen horen, verloren dromen en/of liefdes en een veranderd wereldbeeld zijn net zo goed vormen van verlies. Ruimte nemen om stil te staan bij je verdriet is essentieel om verder te kunnen. Pas dan kun je ontdekken ‘hoe je ooit weer gelukkig kunt zijn.’

Innerlijke strijd

Je wereld staat stil en tegelijkertijd kun je het gevoel hebben dat je in een achtbaan van emoties zit. Verdriet, gemis, onmacht en soms ook boosheid en schuldgevoel wisselen elkaar af. Je hebt héle moeilijke dagen en moeilijke dagen. Langzaam maar zeker dringt de buitenwereld weer tot je door. Met veel moeite en twijfel probeer je weer even een onderdeel te zijn van die andere wereld. Misschien wil je dat niet of heb je geen idee hoe. Hoe moet je verder zonder die ander, zonder werk, zonder vooruitzicht? Hoe moet je omgaan met de leegte?  Waar moet ik beginnen?

Je wilt…

Je verlies verzachten

  • Je kunt niet meer het werk doen dat je deed door bijvoorbeeld,
    burn-out, PTSS, reorganisatie of ontslag en hebt veel moeite om dat te accepteren
  • Je door ziekte je leven anders moet vormgeven
  • Je hebt je kind, partner, ouder, vriend/vriendin of collega verloren
  • Door je scheiding lukt het je niet om verder te komen
  • Er is ruzie binnen je familie waardoor je bepaalde familieleden niet meer ziet
  • Je bent ongewenst kinderloos
  • Je verlangt naar een relatie en dat wil maar niet lukken
  • Je hebt het gevoel nergens bij te horen

Je hoeft het niet alleen te doen

Wanneer je een stressvolle gebeurtenis in je leven meemaakt, heb je misschien het gevoel dat je er helemaal alleen voor staat. Maar dat is natuurlijk niet zo. Het lucht op om erover te praten en pijn, verdriet en herinneringen te delen. Ik neem alle tijd voor je en geef je de ruimte en aandacht die je nodig hebt. Samen kijken we naar de impact van je verlies en je emoties. Ook kijken we naar al die andere gedachten zoals: Wie ben ik zonder die ander? Wie ben ik zonder mijn werk? Hoe ga ik om met het gemis? Wie ben ik eigenlijk nog? Ik ben er voor je. Ik steun je.

Zoektocht naar zin en betekenis

Betekenis geven aan je verlies is niet hetzelfde als zeggen dat het verlies zinvol is geweest. Het gaat erom jezelf opnieuw uit te vinden. Je wereld is ingrijpend veranderd. Niets is meer het zelfde. Je kijkt er vanaf nu met een andere blik naar. Na een verlies sta je voor de opdracht om weer zin en betekenis te geven aan je leven. Dat doen mensen op vele verschillende manieren.

We onderzoeken of je behoefte hebt om je verlies te symboliseren. Zoals je verhaal opschrijven, een tatoeage laten zetten, iets creatiefs doen, een sportieve prestatie leveren, een boompje planten, een bankje neerzetten of iets anders persoonlijks. Deze symbolen kunnen je houvast geven. Daarmee verbind en verweef je het verlies in je leven. Ik help je graag om jouw manier te vinden.

Uil-wijsheid - Niranyana coaching en praktisch filosoof

Verlies verwerken?
Je hoeft het niet alleen te doen

Bel of mail gerust voor een vrijblijvend gesprek.

  06 – 249 420 69
  info@niranyana.nl

© 2020 Niranyana Coach & praktisch filosoof - 'Door anders te kijken zie je meer'